Hoppa till sidans innehåll

Anslutningsutredningen diskuterades på Riksidrottsforum

12 NOV 2018 17:24
Under helgen har det varit Riksidrottsforum i Ronneby. Ett forum där alla förbund bjuds in till en helg fylld med arbetsmöten. I år var fokuset främst på de två stora utredningarna; anslutningsutredningen och översynen av de ekonomiska stödformerna.
  • Skapad: 12 NOV 2018 17:24

Vi hade två personer på plats från förbundet; vice ordförande Jonas Gustafson och generalsekreterare Jamie Spörndli.

Den viktigaste frågan för förbundet var anslutningsutredningen, den som föreslår tre olika typer av medlemskap. Utredningens förslag skulle innebära att Svenska Racerbåtförbundet skulle hamna i kategorin mindre förbund där storleken på de ekonomiska stöden drastiskt reduceras, vilket skulle innebära att verksamheten drabbas hårt. Vill du läsa om vad anslutnignsutredningen innebär för oss kan du läsa mer här.

På Riksidrottsforum har de minsta förbundet gemensamt drivit frågan om hur idrottsrörelsens mångfald påverkas negativt om förslaget går igenom, att kriteriet på antalet föreningar är ointressant och att förslaget inte skulle öppna upp idrottsrörelsen.

Uppfattningen efter helgen är att det finns en samstämmighet i att kriterierna för medlemskap behöver förändras och att det är en samstämmighet om att förslaget är bra men att det kan bli ännu bättre med mindre justeringar. Bland annat har frågan om antalet föreningar är ett relevant kriterium, kanske är det viktigare att förbunden uppfyller ett kriterium om ett minsta antal medlemmar.

Nästa steg i anslutningsutredningen
Nästa steg i dessa utredningar är att Riksidrottsstyrelsen ska titta på utredningens förslag, beakta synpunkterna från Riksidrottsforum och sedan skicka ut en remiss till alla medlemmar. I mitten på december skickas remissen ut och förbundsstyrelsen kommer att skriva ett svar för att föra fram vårt perspektiv. Vi kommer fortsatt att samverka med de andra små förbunden. Vi kommer också att ha en informationspunkt på förbundsmötet om hur detta slår mot oss ifall utredningens förslag går igenom.

Andra möten under Riksidrottsforum
Under Riksidrottsforum förekom också många informella möten med andra förbund där vi fått möjlghet att förklara vad vi tycker och där vi fått mycket positiv feedback men också fått ta del av viktiga perspektiv.

Jamie och Jonas passade också på att träffa förbundet kontaktperson i Riksidrottsstyrelsen, Thomas Eriksson, där vi pratade om förbundets framtid - våra möjligheter och utmaningar. Ett mycket bra möte.

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link