Hoppa till sidans innehåll

Alkohol och WADA:s dopinglista

13 MAJ 2017 12:00
WADA (World Anti-Doping Agency) har på sin lista över förbjudna substanser där det finns ett avsnitt om substanser förbjudna inom bara vissa idrotter och där finns UIM med som en av idrotterna som har bl.a. alkohol som förbjuden substans.
  • Skapad: 13 MAJ 2017 12:00

”Alkohol (etanol) är enbart förbjudet vid tävling i de idrotter som följer nedan. Detektion görs på utandningsluft och/eller blod. Gränsvärdet för en dopingförseelse är en alkoholkoncentration i blodet på 0,10 g/L. Bågskytte (WA), Bilsport (FIA), Flygsport (FAI), Racerbåt (UIM)”

SVERA:s styrelse har gett Sweden Powerboat Rescue Team i uppdrag att genomföra så många utandningsprover som möjligt under säsongens tävlingar. En fråga som dykt upp är hur uttrycket ”vid tävling” skall tolkas, en annan är om vårt räddningsteam får utföra utandningsprover för dopingkontroll. Efter samtal med RF:s antidoping avdelning, Svensk Antidoping, och deras jurist Jessica Samuelsson har följande framkommit.

När det gäller uttrycket ” vid tävling” har WADA uttalat sig och säger att 12 timmar innan tävlingsstart till dess att tävlingen är slut är att betrakta som ”vid tävling” om inte tävlingsledningen, förbundet eller UIM har andra regler.

För att få göra dopingkontroller måste man uppfylla WADA:s guideline för utandningsprover och det gör vi inte. Däremot får räddningsteamet utföra utandningsprover för det står i vårat eget reglemente. Om det är någon som har mer än 0,10 g/L är vi skyldiga att anmäla detta till RF.

Notera att detta gäller samtliga tävlingar/uppvisningar - på hemmaplan och ute i världen.

 

Mer information:

Renvinnare.se

Svensk Antidoping

Idrottens Antidopingreglemente

 

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link