Hoppa till sidans innehåll

VM Offshore 3D till Pinelli

18 SEP 2016 22:19
Det blev ett VM för Offshore 3D i Italien i veckan. Det fanns förare från två kontinenter och fyra nationer, men det blev en massa strapatser innan allt var klart.
  • Skapad: 18 SEP 2016 22:19

Det goda var att klassen äntligen kommit igång och att det var god kvalité på ekipagen. De tre VM-racen vanns av tre olika förare. Totalsegrare blev Sverigebekantingen Francois Pinelli, som tidigare kört 3C ibland annat i Oskarshamn , men som nu mest kör XCAT.

Det fanns länge tvivel på att offshore 3D var mogen för VM-status? Fanns egentligen tillräckligt med intresse med förare från fler än Italien? Fanns det verkligen tillräckligt med båtar? De italienska arrangörerna och förbundet visade flera gånger upp intresselistor med många ekipage. Men det fanns fortsatta tvivel från UIM håll. Thomas Wrenkler har en längre tid försökt att få ihop en båt, men för en månad sedan kastade även han in handduken. Cockpitförstärkningar och riggningar skulle ta för lång tid för att hinna med allt.

Båtarna som användes var mestadels en tidigare generation av olika XCAT båtar, nu försedda med lite motorsvagare 2 x 200 Mercury XS. Toppfartsmässigt sett ligger de inte så långt från XCAT, även om de nuvarande XCAT ekipagen med dubbla motoreffekten förstås har en klart bättre acceleration.

Arrangören i Chioggia, intill Venedig, med förre Class 1 föraren Montavocci i spetsen satsade storstilat. De har höga ambitioner och vill köra fler stora offshore race. De hade en del praktiska problem och kunde bara köra under vissa tidsintervall. När sedan vädret dessutom ställde till det med tidvis ösregn och friska vindar, var det svårt att få tidspuzzlet att gå ihop.

Flera båtar hade initialt problem med sina mätbrev som inte var fullständiga med alla cockpituppgifter. UIM hade varit på Italien om detta sedan i våras, ja egentligen sedan ifjol! UIM Commissionern Mikael Lundblad fick läsa högt ur regelboken för många inför och under tävlingen. Italienska båtdesignern Sergio Abrami fick göra utryckning och efter ett par dygns idogt arbete fanns de nödvändiga dokumenten och tävlingen kunde köras.

Tävlingsbanan var en kort slinga om ca 4 n.m., med en trixigare del och en mer öppen del ute på havet. Det blev många varv. Sjön var inte så grov, men det var strömt under viss tid och det gjorde delar av banan väldigt oförutsägbar och det krävdes mycket av förarna för att hantera ekipagen. Det hände också mycket under tävlingarna. Det var både felkörningar och krockar. Men inga havererade båtar eller skadade personer.

Även efter tävlingen fortsatt bekymren vid efterbesiktningen. Några ekipage blev underkända. Klassens första världsmästare på många år blev franska teamet Francois Pinelli (t.h. på bilden) med Saul Bubacco.

"Trots alla bekymmer har de visat att klassen har ett berättigande och att det finns underlag för titeltävlingar för kommande år. Med denna tävling i ryggen kommer säkerligen fler förare till i framtiden" hoppades en trött Lundblad sent på söndagskvällen.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link