Hoppa till sidans innehåll

Svenskt trubbel i Litauen

28 AUG 2016 18:55
Det var en jättefin tävling i Zarasai, med massor av publik och kringaktiviteter. Stor fest - men det blev ingen svensk F2-seger. Det såg bra och spännande ut på startbryggan, Edin i pole bredvid Lundin. Alla fyra svenskar drabbades av problem.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

så blev han bara femma. I VM-tabellen ligger nu Edin och Lundin på delad plats, när två VM race återstår. Slakteris vann racet!

Förutsättningarna för de svenske var mycket bra, men det blev inte vår dag. Pierre Lundin förorsakade en röd flagg efter en rullning i första böjen. Allt gick väl med Pierre, men mästarglorian kom lite sned. Edin kontrollerade loppet igenom. Endast Edin tog sig i mål, men med en sjuk motor på de sista varven. 

Johan Österberg har dock fortsatt trögt, kom nu vara fyra varv. Då blev det totalskrot av motorn.

Bimba Sjöholm avancerade en del och gjorde länge en fin fin körning. Men vid omstarten efter en gull flagg, så blev det trångt och hon klippte två bojar, blev diskvalificerad. Snöpligt när några VM poäng låg inom räckhåll och det var så himla trångt å hon inte var ensam orsak till bojklippningen. 

Nu vara bara Erik Edin kvar av de svenske. Å andra sidan körde han med bravur och hade verklig koll på läget. Ledde loppet igenom tills det var något varv kvar. Plötsligt dog motorn. Kom igång, så dog den på nytt å en gång till o en till. Då sackade han och hamnade ner till en femte plats. Efteråt så försökte de finna vad som var fel, men inga larm eller annat gav någon indikation. Skumt, tyckte Edin.
Lettländaren rutinerade Uvis Slakteris, näst intill hemmaförare, vann nu loppet. Han låg längre trea efter Edin och Hagin. Men snabbe Hagins motor sade upp sig på 27:e varvet och Slakteris klättrade upp ett pinnhål. Plötsligt så var letten i mål som vinnare, före Rup Temper och Owen Jelf. Ett båtrace är inte över förrän man har passerat mållinjen.

Tobias Munthe Kaas som hade guldläge, efter att ha tredje startplats, vilket blev andra vid omstarten efter Lundins rullning. Han har bara en bra propeller, men med den räcker han inte till i starten. Accelerationen är otillräcklig och var efter första varvet var han nere på en 8:e plats.  Han lyckades inte avancera så mycket, men gick i mål som sjua. Det var ju gott med årets första VM poäng, men efter tidsträningen hade han hoppats på fler.

I VM-tabellen ligger nu Edin och Lundin på delad plats med lika många poäng. Två VM race återstår. Det kan gå hur som helst. Men det må väl bli en svensk världsmästare i oktober? Ja, de två står i en superklass för sig. Nu får det vara slut på svenskarnas oflyt.

 

Resultat Zarazai, Litauen

1)      Uvis Slakteris, Lettland

2)      Rup Temper, Österrike + 4 sek

3)      Owen Jelf, England + 8 sek

4)      Konstantin Ustinov, Ryssland  + 10 sek

5)      Erik Edin, Sverige + 19 sek

6)      Roman Vandyshev, Ryssland, + 20 sek

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link