Hoppa till sidans innehåll

Starkt genrep i Mora

30 JUL 2018 10:35
Det har körts båtrace på Saxviken i Mora sedan 1935. Efter ett uppehåll är man nu tillbaka och har höga ambitioner för framtiden. Det blev Oliver Nilsson som tog hem huvudnumret med NM-titeln för OSY-klassen.
  • Skapad: 30 JUL 2018 10:35

Nästa år vill man köra VM för OSY och Racer 250. Förutsättningarna för ny super hydro festival i Mora är goda!

I Mora ordnar man en Classic festival med gamla fina träbåtar, kompletterar med båtrace och andra motor- och familjeshower. Bygden gillar evenemanget och publikanslutningen är god. Festivalen skapar också en ekonomi för ett större arrangemang. Organisatoriskt får man förstås tagga upp ett snäpp, men grundstommen känns väldigt bra och trygg.

Det fanns många verkligt fina gamla träbåtar på Siljan. Publiken gillade att se dem också!

Banan på Saxviken var lite längre än vanligt. En 3-punktsbana med 600 m rakor och en kort bas mot publiken i Mora om ett par hundra meter. Influensen kom från VM i OSY nyligen. Lite annorlunda bana som krävde andra kvalitéer från förarna. Banan kändes ok och säker, kanske lite mindre publikvänlig.

OSY-klassen är populär i Dalarna. Det blir bättre standard på klassen. Oliver Nilsson var nyligen ute på EM och gjorde bra ifrån sig. I Mora var han lite i en klass för sig. Därefter är det jämnt. Under tidsträningen var det fyra förare inom en sekund. Synd bara att det bara var svenska förare på vattnet. Oliver körde säkert hem tre klara heatvinster och blev mästare. Det blev större fight om övriga medaljer. Tobias Wahlsten slog runt på Grisslinge i våras, kom med en fräsch båt till racet i Nora för ett par veckor sedan. Nu hade han fått fart på båten och blev tvåa i första heatet. I andra körde han än hårdare, låg i ledningen vid första boj. Ville då inte släppa sin position eller på gasen så det blev en luftfärd, saltomortal och plask i vattnet. Inga problem med Wahlsten eller båten. Till lördagens avslutande två heat var han med på banan igen. Anton Dickfors, Anton Eriksson och Tobias Wahlsten fightades om silverpengen. Det blev Wahlsten som tog silver totalt, medan Anton Dickfors tog bronset, på samma poäng som Eriksson, tack vare några få sekunders snabbare heattid.

 Oliver Nilsson hade bäst fart på sitt OSY-ekipage, vann tre raka heat

I GT 15 har Alex Cewe vunnit säsongens båda tävlingar. Han var också snabbast under tidsträningen, före syskonen Wiberg. Racedags så var dock Hilmer Wiberg den snabbaste och han vann tre raka heat, trots Alexs ihärdiga försök. Det var bakom dem en flitig kamp om de olika platserna, både medaljer och ända ner till sista plats. Man ser hur olika förare förbättrar körteknik och fart för varje race.

 Mäktigt när GT 15 förarna drar iväg

Hilmer Wiberg skrällde och vann GT15 i Mora

GT 30 körde utan SM status, då VM:et körs på annan plats denna helg. Här var det fyra förare i topp inom en sekund under tidsträningen. Grisslingevinnaren Max Samuelsson var nu bara på fjärde plats. När det var racedags så var det Max som hade ett superacc från bryggan. Efter 50 meter var han en båtlängd före alla andra. Ett kommando som han aldrig släppte, under något heat. Casper Westerlund var på och stötte mycket, men kom aldrig om Max. I sista heatet var också William Sjöström extra snabb.

Max Samuelsson var startsnabb och ryckte tidigt åt sig ledningen i GT30

Klassen med flest deltagare i Mora var Classic hydro med tio båtar. Härligt att åter få höra de högvarviga och snabba König motorerna och känna dofterna. Förarna sparade inte på krutet och 79-årige Nisse Johansson tillhörde de allra snabbaste. Finast tycker vi annars att Christer Söderqvists båt var. En kopia på en av Gunnar Faleys rekordbåt från 1939. En pärla.

Classic Nisse Johansson med sina 79 år äldst på vattnat, kanske också snabbast med sin 500 racer!?

Vi tackar Ruskprickarna och Morafolket för en fin racingfest och hoppas på fler storevenemang nästa år och många race framöver.

Stor publik vid Saxviken

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link