Hoppa till sidans innehåll

Stark norsk inlednig i VM offshore 3C

11 JUL 2019 12:47
Norska offshoremetropolen Tvedestrand bjöd upp till en härlig fartfest när VM-tävlingarna för 3C klassen inleddes under onsdagen. Det var ett dussintal deltagare med regerande världsmästaren Marcus Johnson som favorit.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2019 12:47

Men han blev ordentligt utmanad och det blev en väldigt spännande sekundstrid. Fem svenska team ställde upp, där Micke Bengtsson lyckades bäst med en fjärdeplats.

I Norge har 3C klassen vuxit på senare år och årets VM-arrangemang lockade extra förare. Nu finns åtta båtar i Norge, sex kom till start. Norska esset Braathen var denna gång teknisk chef på tävlingen och stod på land. Han funderar på om han ska bygga en egen båt till kommande säsong, måste ju ha något annat än alla konkurrenter om han ska lyckas igen framöver.

Det var toppenväder och bara några få sekundmeters vind, det skulle bli ett fullfartsrace. Starten gick ute vid Hagefjorden så man var nästan direkt ute på väl så öppna vatten, men vågorna var beskedliga för dagen.

Tävlingen kördes i ett par slingor och totalt skulle sex varv köras. Tillbaka först för varvning kom norske Erik S Johansen i god ledning före Marcus Johnson, Einerkjaer och Micke Bengtson.  Ställningarna höll i sig varv efter varv. Marcus kom närmare Erik och var på sista varven uppe ett par gånger i ledning. Skulle den finska räven vinna även denna gång var stora frågan. Båtarna kom jämnsides tillbaka upp mot sista hårnålsböjen. Norrmannen hade fördel av innerspår och trots att han såg ut att missa lite i böjen så kom han först ut ur svängen och vann med ett par båtlängders marginal. En sensationell vinnare. Duktig, rutinerad, men inte tidigare visat sig vara så supersnabb. Marcus tyckte det var ett spännande race, men för en gångs skull lyckades han inte knyta ihop säcken till sin fördel.

Av svenskarna var det Micke Bengtsson, ensam Argoförare i fältet, som var den vassaste. Han var i början nära Einerkjaer och vi hoppades han skulle kunna knipa en tredjeplats, men norrmannen körde bättre än han gjort på några år och drygade istället ut avståndet till en säker tredjeplats.

Övriga svenskar kom efter Micke på ett pärlband. Johannes Lundqvist, Sebbe Groth, Viktor Jansson norske Andre Strand som körde Braathens tidigare snabba båt, samt Gustaf Lindén. Sebbe Groth lyckades ta sig förbi Johannes men oj vad det var tätt dem emellan under hela racet. Viktor Janssons äldre och lite smalare båt har inte den rätta toppfarten så han tappade en placering. Gustaf Lindén som jobbat idogt för att få ihop båten efter kraschen

ifjol fick vara nöjd med att ta sig i mål. Men riggen var lite lös och framfarten blev inte så stabil som den må vara. Frågan är vad han kan göra under torsdagens fridag för att fixera motor o rigg. Alla tolv startande båtar tog sig annars i mål. Flera talade om att söka revansch i de avslutande racen om fredag och lördag. Marginalerna är små, det blir en mycket spännande racehelg i Tvedestrand.

 

Resultat

1) Erik Johansen/R Aunvik, Nor 78,4 knop (C-55)

2) Marcus Johnson/J Myllimäki, Fin 78,3 knop (C-101)

3) Geir & Simon Einerkjaer, Nor 77,1 knop (C-91)

- - -

4) Micke Bengtsson/Rasmus Söderholm, Swe 76,9 knop

5) Sebastian Groth/Josefin Due-Boje, Swe 76,2 knop

6) Johannes Lundqvist/Mattias Lind, Swe 75,8 knop

8) Viktor Jansson/Sebastian Högberg, Swe 73,4 knop

9) Gustaf Lindén/Kristina Coleman, Swe 72,1 knop

 

Foto: Pickla.se

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link