Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Lyckat Light Turtlestest

11 JUN 2017 22:22
Söndagen den 4 Juni bjöd ungdomskommittén in till ett light turtletest. Det innebar att barn och ungdomar skulle få chansen att känna på hur det är att ligga i vatten med hela sin utrustning samt göra övningar med sin utrustning.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Det hela började med att ungdomskommitténs Jeanne Céwe fick denna idé efter att hennes son Alex gick runt i Norge och berättade att det inte alls var som han trodde. Det var tyngre och jobbigare än vad han till en början hade föreställt sig. Då kom idén till att bjuda in till en aktivitet, där barn och ungdomar får testa på att göra olika övningar i vattnet. 

Under dagen var Bimba Sjöholm med och instruerade och berättade om sina erfarenheter. Hon berättade vad som faktiskt kan hända vid en "badning" och vad som är viktigt att tänka på när det händer. 

Ungdomarna började med att hoppa från bassängkanten flera gånger med full utrustning. De fick doppade hela huvudet under vattnet, simma bröstsim och efter det ryggsim. Man fick prova på att göra kullerbyttor framåt. När någon klarade det fick man själv berättade vad som hände och hur det kändes. Varför det gjordes var framförallt för att lära känna sig utrustning utanför tävlingssammanhang. 

 

En fråga som alltid ställdes efter varje övning var: Hur kändes det? 

Man fick testa hur sin flytväst fungerar, både med och utan hjälm. Man startade på mage och viktigt var att man slappnade av så mycket man kunde. Det gjordes även en övning där det fick testa på att stå vid kanten av bassängen och ramla på olika sätt, både framåt, bakåt och åt sidan. Frågan som ställdes var hur din flytväst reagerade. Ungdomarna hade intressanta tankar. 

De testade även varandras flytvästar. Vissa flytvästar vände upp en person rätt medan inte med en annan. Vissa flytvästar vände inte alls på personen och vissa vände varje gång. 

Sista övningen var att en förare ligger brevid dig med ansiktet i vattnet efter en krock. Hur gör du? Man skulle simma fram till föraren. Vända föraren och öppna visiret. De fick bogsera varandra genom att hålla i axelhållarna och simma ryggsim med föraren framför sig. Därefter fick de diskutera under vilka sorters tävlingar något sådant skulle kunna hända. De flesta var överens om att det kanske skulle vara vanligast under offshore tävlingar eftersom att det är på en större yta vatten och räddningsteamet kanske inte hinner dit lika snabbt som under en rundbanetävling.

Därefter följde diskussioner om olika karaktärer på overaller, kevlar eller inte, tjocklek och hur många lager tyg. Vikten på de och hur tunga de faktiskt blir när de blir våta.  

Dagen avslutades med fika och med frågor om vad som var roligast, tråkigast och vad som var nyttigast att ha fått känna på och lära sig. 

 

 

Skribent: Josefine Forslund
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link