Hoppa till sidans innehåll

Legendariskt ledarskifte i klassisk storklubb

05 MAJ 2017 12:00
  • Skapad: 05 MAJ 2017 12:00

Lördagen den 22 april avhöll Racerbåtförarföreningen sitt årsmöte på Bolindermuseet i Kallhäll. Classic Hydroföreningen är med sina 100 medlemmar en av de större föreningarna anslutna till SVERA. Verksamheten är också bred med tiotalet events under säsongen. Vid mötet överlämnades ordförandeklubban från en legend till en annan. Ordföranden Kent Johnson överlämnade nu ledarskapet till mångårige vice ordföranden Henry Johansson. Kent blev hyllad och avtackad och fick istället titeln Hedersordförande för föreningen.

Henry Johansson har ju varit den drivande i föreningen i ett antal år, så verksamheten torde fortgå på gott manér. Till ny vice ordförande valdes Västerås Christer Söderqvist. Mötet var välbesökt med 20-talet närvarande medlemmar, i ett brett åldersspann från tonåringar och uppåt, samt från olika delar av landet ända upp till Vännäs i norr. Intresset för Classic Hydro är onekligen gott och välspritt.

Classic säsongen inleds den 21 maj med Gärdesloppet på Djurgårdsbrunn i Stockholm. Det är ju verkligt klassiska vatten där det körts många hydro- och båttävlingar. Det kördes ju ”kilometerlöpning” där redan för 110 år sedan! Hur mycket båtåka det kan bli i år ska Henry reda ut då viken inte längre lär kunna stängas av från allmän trafik. Att köra i Djurgårdsbrunnskanalen, med begränsad hastighet är inte riktigt hydromotorernas modell. 

Vid mötet premierades de främsta inom OSY och hydrokörandet från föregående säsong, som dominerades av en yngre generation Dickfors. Ett Runner Up pris tilldelades också Karlskogaföraren Anton Eriksson. Han meddelade förresten att han redan varit ute och testkört inför säsongspremiären på Grisslinge om en månad. Testen gick ok, även om den fick avbrytas i förtid då styrfenan fått sig ett par kyssar efter att ”tydligen” ha kört på något skräp i vattnet – två gånger. 

Bolindermuséet i Kallhäll har en fin koppling till båtracing sidan. Den mekaniska verkstaden startade upp i Stockholm i mitten av 1800-talet, med flyttade 1906 också ut till Kallhäll. Verkstadsföretaget har ju gjort massa maskiner, köksspisar, tillbehör och olika motorer under tidernas lopp. Det var också här som de svenska utbordarmotorerna Trim tillverkades på 30-talet. Deras racerversioner var ju framgångsrika på racerbåtbanorna, bland annat tack vare förare som Job Söderström, ända fram till 50-talet!

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link