Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Kent Johnsons racingmuseum

13 OKT 2016 09:35
Hemma hos Kent Johnson i Upplands Väsby finns ett jättefint båtracing muséum. Här finns ett antal racingmotorer från 40-talet och framåt. Dessutom massor av bilder och historier. Själv tävlade Kent många år både i racerklasserna och på sportbåtsidan.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Kents far tillhörde pionjärerna inom båtracingen och tävlade i många år.  Kent hade också ett par äldre bröder, men de var inte speciellt intresserade. När Kent körde sitt första race var en av bröderna mekaniker och han sade förtroligt att Kent bara behövde köra runt lite, det är pappa som vill du ska köra. Men Kent körde och tyckte det var kul och fortsatte och fortsatte. Intresset växte och så även intresset för de gamla motorerna och dess utveckling. Det blev allt fler motorer.

Publiktillströmningen var stor både före och efter andra världskriget. När Kent började tävla så fick förarna därför resebidrag från arrangörerna. Tävlingar kördes långt upp i Norrland och ner till Skåne, så det var ett idogt tävlande med tiotalet race på en säsong. Det var roliga tillställningar och dessutom så var det fina fester på stadshotellen. Uppklädda och fina skulle man vara då förstås.

Det blev många motorer med tiden hos Kent så nu har han skapat sitt eget lilla racerbåtmuséum. I sitt lilla förråd hemmavid har han samlat ett drygt dussintal motorer, massor av bilder, teckningar och affischer m.m. Det finns också en liten minibar och några pallar, så här kan man sitta och berätta om racingminnen. Många sådana träffar med båtkompisar har det blivit. Kent har också ett antal båtar, men de finns hos en kusin i en lada ut på landet. Nu är Kent på Gotland hos sin son som har en större gård där. En tanke är att flytta över museet dit, då det finns mer utrymme att kunna samla allt på en plats.

Bland motorerna finns en unik Jadén motor. Den byggdes mot slutet av 40-talet och konstruerades av Gunnar Hagström och Nisse Hedlund. Sistnämnde var också duktig byggare av motorcrossmotorer. Det var Åke Jadén som var initiativtager till motorn och Rolf von Heidenstam blev finansiären. Billig blev inte motorn, den kostade ungefär som en ny Volvo bil på den tiden, så det blev bara en handfull motorer byggda. Men den var bättre än JAP och SRM motorer. Jadén motorn blev framgångsrik under ett par år innan Evinrude kom med nya, lättare och snabbare motorer.

En annan motorraritet är en 500 cc V4 racermotor från Carniti. Sergio Carniti vann VM i Mora 1963 och tvåa blev Luigi Dell’ Oro. Det är den sistnämndes motor som Kent har, då den blev kvar i Sverige som tack för hjälpen av nya växelhus och utväxlingar. De vill ha tillbaka motorn till Italien och till ett Carniti muséum där, men än så länge finns den kvar i Sverige.

SVERA förbundsmöte äger rum sista helgen i november i Upplands Väsby, det är bara ett stenkast bort till Kent. Då kan man passa på att sticka iväg för att titta på real racing grejor från en av sportens storhetstider.  

 

 

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link