Hoppa till sidans innehåll

Grym racing i Mora GP

30 JUL 2019 11:13
Nära 50 båtar från 14 nationer samlades i Mora i helgen för att köra på klassiska Saxviken. Det var många år sedan Sverige var värd för något så stort internationellt evenemang.
  • Uppdaterad: 30 JUL 2019 11:13

Det blev grym körning, av både positiv och mindre positiv synpunkt. De blixtsnabba F500 visade upp bländade fin körning. De yngre förarna i OSY behövde hela fredagen på sig för att komma till sans, efter tre rödflaggningar och två utskällningar från tävlingsledaren. Men väldigt värdig världsmästare blev esten Haugasmägi, för sjunde gången. 

Med VM i Nora för OSY för ett decennium sedan i gott minne där förarna körde brilliant och säkert så var förväntningarna stora på ett nytt stort OSY VM i Mora. Men nu körde förarna mycket mer på chans och guds försyn. Det höll inte denna gång. Ett par förare var nära att kunna bli ordentligt skadade, men lite änglavakt så klarade sig alla från sjukhusbesök. Lite oroväckande är det tyvärr att Tobias Wahlsten har tre olika skador på båten, efter olika incidenter, och att Anton Eriksson avstod från fortsatt medverkan efter två badningar. Men lördagens avslutande två heat genomfördes såsom vi vill se OSY racingen.

I OSY var regerande mästaren Haugasmägi snabbast under tidsträningen, men blott med 8/100-del sekund före polacken Strumnik. Sensationellt glädjade var att Wahlsten hade tredje bästa träningstid. Racedags var Esten ett nr bättre. Efter halva startrakan var han tre båtlängde före. Första heatet blev avbrutet två gångar då båtar låg upp och ner. Den nya UIM-regeln om hissningsbegränsning har inte fått sin avsedda verkan utan gjort båtarna mer instabila. Första heatet blev därmed helt poänglöst, medan man i det andra kom till sista varvet innan Anton Dickfors fick sladd och voltade runt. Men på lördagen kom han igen. Svenskarna insatser blev ändå överlag inte så goda som man hoppats på. Oliver Nilsson blev bäst med en 7:e plats, Wahlsten 9:a och Didrik Dickfors 10:a.

1.	Många åskådare kom till Mora för att se de kraftfulla och snabba F500 båtarna. De bjöd på fin racingshow.

I tungviktsklassen F500 var det spännande att se vad Lars Långberg kunde göra. Men det blev aldrig som han tänkt sig. Det blev mest inbogseringar efter motorstopp och han fick inte någon poäng med sig hem. Snabbast på tidsträningen var motortrollaren Rossi, med nära sekunden. Racedags  blev det grymt spännande. Rossi, Havas och Zielinski körde alla fantastiskt fort, respekterade varandra på rakor och in i kurvorna, även om det var knappa avstånd. Efter flera omkörningar var det Zielinski som stod som segrare, efter ett av de mest spännande körningarna i F500 serien. Andra heatet blev inte alls lika spännande då vare sig Zielinski eller Rossi knappt kom från startbryggan innan motor4.	Stilfulle tävlingsledaren fick till slut flagga för målgång, men före dess blev det flera röda flaggningar! erna dog. För att verkligen punktera sin helg så klippte italienaren i sista heatet två bojar o blev poänglös. Havas vann totalt.

I F250 har Sverige under åren haft många väldigt duktiga förare, men idag finns tyvärr ingen. Man fick istället se en ny italiensk stjärnförare, Fanzini, köra hem tre raka heatsegrar. Å vad snabba 250 har blivit. Toppfarten är nära nog densamma som i 500! 

I de svenska klasserna befäste syskonen Wiberg återigen sin dominans i klassen, förvisso då i frånvaro av vår nykorade världsmästare Alex Cewe. Bakom Hugo och Mathilda så fick Edward Bergholtz slita för att bärga en total bronsplats före Linus Wallin som för helgen körde bättre och bättre för varje heat.

I GT 30 så avgjorde nog Max Samuelsson racet under tidsträningen genom att bli snabbast. I första heatet blev han duktigt utmanad av William Sjöström, som dock inte klarade av att knyta ihop säcken. Det var först i sista heatet han klarade av att passera Max, som då redan hade tillräckligt med poäng för att säkre segern för helgen.

 

Mora och Ruskprickarna, med Tomas Lind och Anders Dickfors i spetsen för en kunnig o fantastisk stab, är att gratulera. Att anta utmaningen att genomföra ett så här stort arrangemang är imponerande. Genomförande blev också mer än ok. Stor publik fick njuta av både fin fartshow, goda kringarrangemang och het Medelhavs sol. Med Pelle Larsson som tävlingsledare, bestämd med en blandning av hetta, kyla o proffsighet blev det riktigt bra. Upplägget med race fredag-lördag var de utländska teamen ovana vid, men Mora fick beröm efteråt. Även om en och annan bokat fel flight hem. Stämningen på lördagskvällen var väldigt bra. Vi får minnas denna helg som något alldeless extra, det lär dröja innan vi kan få återuppleva något lika storinternationellt båtrace i Sverige.

Skribent: Per Benson
E-post: Adressen Gömd

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link