Hoppa till sidans innehåll

Grisslingefest gav EM-silver till Mikael Bengtsson

27 AUG 2019 08:16
Det blev verkligt fina EM-tävlingar för GT 30 på Grisslinge i helgen. Imponerande stort startfält. Stormästaren Arand från Estland vann klart, medan Micke Bengtsson elegant körde hem en silverpeng.
  • Skapad: 27 AUG 2019 08:16

Fantastisk körning av många. William Sjöström och Anton Modin hade smak på medalj, men lyckades inte ända fram.

Startfälten på rundbanetävlingarna i Sverige har varit magra. Men OSY och GT 30 samlar många förare från flera länder. I Moras OSY VM klarade man sig utan kval, men nu på Grisslinge tvingades tävlingsledaren Peter Skoogh ordna kval för att sålla bort fem båtar, då banan och startbryggan inte tillät fler än 15 båtar. Vi hoppades förstås att alla svenskar skulle kvala in. Svenske Mästaren Max Samuelsson hade en strulande säkerhetskontakt i båda kvalhetaen, plus en batteriexplosion i B-finalen. Alex Céwe som blev påkörd under träningen, fick ändå en liten revansch genom att vinna B-finalen.

Regerande världsmästaren Stefan Arand var i en klass för sig. Var klart snabbast under tidsträningen, var inte alltid först iväg från bryggan, men alltid först efter första böjen. Micke Bengtsson såg ett par gånger ut att kunna komma närmare, men inte ens han kunde utmana estländaren. Silverpeng är ju väldigt bra i denna konkurrens.

Lördagen bjöd på kanonväder, solsken, lugnt och stilla. Söndagen var klart blåsigare. Det gick att köra, men när det är EM-medaljer på spel, så satsar en del lite över gränsen och det blev några badningar. Norrmannen Tellefsen ”lyckades” t.o.m. två gånger!

Starka svenska Karnag teamet hade en blandad helg. Adam Wrenkler tvingades köra ett tredjekvalheat. Låg blott fyra efter första kurvan, men gjorde sitt livs sväng i depåkurvan därpå, gick upp i ledningen och vann det kvalet.  Sedan var det än tuffare, Adam fick till en riktig höjdare i tredje heatet och gick runt. Anton Modin körde väldigt bra på söndagens grottiga vatten. Fick pole i sista heatet och hade förutsättningar för en slutlig topplats. Några större vågor strax före första bojen ändade de förhoppningarna då han gjorde sitt livs första flipp. Det var fel tillfälle. Det gick bra med honom och tävlingsledaren bad om ursäkt för att han släppt iväg fältet.

William Sjöström inledde jättestarkt i första heatet, men kommer man sedan inte iväg i starten och hamnar långt ut på startbryggan så är det en oändlig väg tillbaka. Men han har kapaciteten för toppen, hamnade nu precis utanför prispallen.

Det var en fantastik kamp på vattnet. De i toppen hade gott vatten, men för övriga krävdes det väldig skicklighet för att hålla farten och balansen på båtarna. Det var väldigt duktiga förare.

 

I de nationella klasserna var det kul att se några nya förare i OSY. Klassen växer. I toppen var det hård fight. Anton Eriksson hade testat o knackat lite extra på en propeller, som plötsligt gick sekunden snabbare på varvet. Den gav bästa tiden på tidsträningen och därefter tre raka heatsegrar, även om marginalerna inte alltid var så stora. Det har blivit en lång rad heatsegrar för Anton nu. Även om Oliver Nilsson och Maximillian Martin var på hela tiden och försökte ta sig förbi.

I GT15 var det syskonen Wiberg som tog en ny dubbel. När Matilda fick låna familjens bästa propp, så satte hon broder Hilmer på plats. De hamnade till slut på samma poäng, men Hilmer hade vunnit lördagsheaten då det var lugnare vatten och han hade därmed snabbaste heattid. Det är hugget som vem som är bäste föraren. Kul var det också att se fighten längre ner i fältet bland årets nya förare. Det satsades friskt och flera förare snurrade. Philip Bergholtz klarade denna gång att hålla tjejerna Emelie Woxberg och Hanna Atterling bakom sig. Alla såg ut att ha kul.

EM-arrangemangen var mycket bra. Trevligt, god och gemytlig var lördagkvällens fina utomhusmiddag dessutom. Undertecknad har varit med och drivit runt tävlingar på Grisslinge i drygt 25 år. Det känns skönt att några nya personer tar vid och är drivande för tävlingarna. De måste leva vidare. Det har mestadels varit bra svenska race, nu har Stefan Forslund högre ambitioner för Grisslinges framtid.

 

 Foto: Pickla, Jeanne Céwe, Marcus Weman

 

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link