Hoppa till sidans innehåll

Flera bad i Grisslinge

21 MAJ 2018 09:55
Det blev osedvanligt många badningar när årets SM premiär för rundbanabåtarna kördes i helgen, på Grisslinge havsbad i Värmdö öster om Stockholm.
  • Skapad: 21 MAJ 2018 09:55

Det blev fyra flippar och rullningar med bad. Trevligt nog alla utan några skador. Den ende som var lite mer förnöjd med sitt bad var GT 30 segraren Max Samuelsson som blev kastad i vattnet av sina konkurrenter efter prisutdelningen. Varmt i luften, men fy vad kallt i vattnet.

Det var en strålande dag på Grisslinge denna lördag. Strålande solsken och kav lugnt på morgonen. På eftermiddagen, när raceheaten kördes så började sjöbrisen komma och gjorde viken lite lynnig och svårbemästrad.

Enskrovsbåtarna klarar normalt sett en del vågor medan de mer extrema hydros man kör med i OSY har det svårare. Klassen har dominerats av klanen Dickfors de senare åren, men Nora har haft ett koppel förare som velat utmana. Oliver Nilsson har gjort det bäst och uppenbarligen skött sina förberedelser bäst. Han var nära sekunden snabbare på tidsträningen, än näst snabbaste Anton Dickfors.

Dags för första heat så blev det en flipp på startrakan. Det var Tobias Wahlsten som gjorde en riktig baklängesflipp. Båten han körde var ju så stabil och pappa Tommy har sagt att det går inte att slå runt med den. Tobias bevisade motsatsen, men hans korta körning visade på drönarbilderna att han utmanat ödet själv lite väl mycket. Efter omstart visade Oliver att det inte var någon slump att han varit snabbast på tidsträningen. Vann heatet klart före fjolårsmästaren Anton Dickfors.

Det var lite gropigt när OSY körde sitt heat och vinden tilltog ytterligare så efter diskussioner mellan förare och tävlingsledning i olika omgångar så blev det inte någon mer körning för OSY förarnas del – tyvärr. Ingen ville riskera för mycket såhär i säsongsinledningen.

 

De unga förarna i GT 15 brukar klara sig från badningar. Denna dag blev det hela tre stycken. Först var det Matilda Wiberg som krockade och rullade när en båt plötsligt ställde sig på tvären framför nosen på henne. Efter lite tårar var hon åter med när det sedan var dags för racestart. Men första heatet var inget bra heat. Först gick Casper Westerlund runt på andra varvet. Det blev omstart, men efter några få varv så var det Albin Hellberg som gjorde precis likadant. Det var gropigt vid yttre rundningen och när de fick ett extra lyft så tog vinden tag i båten och vände dem runt.  Därmed ströks första heatet för dem.

I de återstående två blev det bra och jämn racing, med en av favoriterna Alex Céwe som vinnare i båda. Det man förundras mest var att det här faktiskt var hans första riktiga båtracevinst. Han kör redan som en mästare! Tycks dessutom ha massa fans bakom sig. Bakom honom var det fight mellan syskonen Wiberg. Hilmer hade nog tagit andraplatsen totalt om inte han fått stopp i andra heatets sista kurva. Innan han fått fart på motorn igen, så hade han tappar några placeringar. Andraplatsen totalt togs därmed av Matilda Wiberg, som därmed fick bra tröst efter den eländiga inledningen av dagen. Fyra blev Edward Bergholst som gjorde sin bästa körning i GT15. Han har blivit en duktig förare.

Snabba GT 30 brukar ibland bli drabbade av lite svårhanterliga situationer. Förarna imponerade denna dag, då alla klarade av det gropiga vattnet. Det var verkligt kul att se att Andrea Forslund nu åter fått självförtroendet och körde duktigt fort, ja hon var snabbast av alla under tidsträningen. När det var racedags så visade det sig att Max Samuelsson hade bättre acc på startrakan och han kom först ut efter första kurvan. Andrea försökte attackera, men Max hade lite mer eld i baken och ingen kunde hota honom denna dag. Det blev hans andra raka seger. Verkar som om det kan bli fler i år! Andrea fortsatte ändå med ovanligt hård och tuff körning och tog andraplatsen totalt. Adam Wrenkler som kör den lite mer svårbalanserade Yamaha motorn, men som världsmästare han är så klarar han av att köra båten fort. Blev belönad med en tredjeplats.

Dagens debutanter var alla duktiga, men Nora Edin var verkligt imponerande. I sitt allra första båtrace körde hon den snabba GT 30 klassen under svåra förhållanden och hon klarade av att få balans och bra fart i körningen. Kul med nya unga förare som visar framfötterna direkt.

Foto: Marcus Weman

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link