Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Cancern tar Anne

15 SEP 2016 22:54
En av våra många duktiga båtåkarvänner och navigatörer, Anne Glassel, har lämnat oss.
  • Skapad: 15 SEP 2016 22:54

Hon var med i sin ungdom tillsammans med sina bröder och tävlade. På senare tid tävlade hon med sin son Mattias Dahlqvist. De såg fram emot att köra VM i sommar, men då hade sjukdomen slagit till och det blev inget VM för deras del.

Båtracingen fick Anne genom sina bröder, Per o Mats, som tävlade under 80-talet i framförallt offshore 3A klassen. När det var plattvatten, fick Anne ibland hoppas in som navigatör då hon var klart lättare än broder Mats. Det blev seger bl.a. i Siljan Race 1988. Anne blev sedan alltmer skicklig i navigering, så hon fick åka med allt oftare.

När sonen Mattias kom och växte upp så fann han inte sig fritidsgrej förrän Anne förde in dem på båtracingen. Anne som under tiden gift om sig med en seglare, Stefan Gustafsson som fick rigga i ordning ett S250-ekipage och så var de fast igen för båtracingen. Efter ungdomsracing så blev det offshore och V115.

De skaffade en ny motor inför årets VM. När de har kört båt har de ofta tillhört de som varit tuffast och klarat av både sjö och smällar bäst. För det så krävs det också en god fysik. Anne tränade flitigt inför VM:et. Men hon började känna av problem med ryggen. Tränade hårdare. Det var inte fel på träningen, det var troligen cancern som slagit rot.

Mattias och Anne var anmälda till Roslagsloppet, men hon var så sjuk att det inte var att tänka på. Hon älskade sin familj och båtsporten så hon övertalade dem att köra tillsammans. Anne var en bestämd dam, så Stefan fick order om att navigera.  Han hade ju alltid fått vara fixaren på land och aldrig med i båt när det varit race. Anne verkligen gillade utmaningen med navigationen. Hon lånade ihop alla posti-it lappar och alla färgpennor som fanns på sjukhusavdelningen för att kunna förbereda sjökorten på bästa sätt. Hon förklarade alla faror på banan, vad man skulle se upp med, hur man skulle förbereda sig. Hon kunde sedan också givetvis följa teamets framfart från sjukhussängen via webtracking. Cancern tog allteftersom mer av Anne och i förra veckan orkade hon inte kämpa emot längre utan somnade in.

Cancern är ofta grym, men läkarvetenskapen lär sig mer och mer. Var gärna med i Östhammar den 1 oktober i Kampen mot Cancern.  Mattias och Stefan kommer att vara med där och du kan få åka med dem, i navigatörsstolen. Behållningen går till cancerfonden och Rosa bandet.

Skribent: Per Benson

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link