Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt Carlsson

30-årsjubileum för Aquabike (jet ski) i Sverige

26 MAJ 2017 12:00
I år fyller aquabike 30 år i Sverige. Namnen Borgström och Örtendahl har funnits med hela tiden, först papporna och nu är det döttrarna!
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 08:34

Lite historia för Er som inte var med; 1987 kördes första Jetski-tävlingen i Sverige i samband med Motocross-VM i Kristianstad. Tävlingen kördes den 17 maj 1987 i havet vid Hotell Kantarellen i Åhus i busväder!

Under året följde tävlingar i Skara (sommarland), Rättvik, Lysekil (en viss H. Borgström debuterade med bravur där…), Västervik och finalen kördes i Lidköping där vi nu skall fira med ett 30 årsjubileum helgen 4-6 augusti 2017!

Tävlingarna kördes oftast i samband med festivaler och inför stor publik. Första året användes endast standardmaskiner – Kawasakis encylindriga 300-kubikare och de tvåcylindriga 440/550-modellerna.

Året efter blev det en RM-serie där Janne Gustafsson från Lidköping segrade, något han upprepade då den trimmade klassen fick SM-status 1989 – han vann även stora standardklassen (550-klassen) detta år! Undrar om inte Janne dyker upp till Jubileét….

Namnen Borgström och Örtendahl har funnits med hela tiden, först papporna och nu är det döttrarna som radar upp massor av segrar!

När sporten startades upp i Sverige fanns ingen Jetski-klubb, därför togs initiativ till att starta en rikstäckande klubb – Jetski Club of Sweden, den klubbens logo hade den grafiska designen som nu återfinns i 30 års logon!

Så fort fler klubbar etablerades var tanken att Jetski Club of Sweden skulle upphöra, vilket den också gjorde. Redan efter par år fanns det ett 10-tal aktiva renodlade Jetski-klubbar i Sverige!

Sveriges idag mest aktiva Aquabike-klubb är Orust Jetski-klubb, och de arrangerar PREMIÄREN i årets SM-serie – du har väl anmält dig?

 

 

SM-deltävling i Hindås i slutet av 80 talet – stora startfält!

 

SM-deltävling i Hindås i slutet av 80 talet – stora startfält!

 Patrik Wilhelmsson och Tommy Jacobsson vid en stor TV-sänd vattensport-gala i Holland

Första internaitonella tävlingen i Sverige kördes i Hjo med deltagare från England USA, Frankrike och de nordiska länderna.

 

 

Skribent: Jamie Spörndli
E-post: This is a mailto link

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link