Hoppa till sidans innehåll

Classic Offshore


Klassen för dig som gillar Classic offshore racing. För dig som vill uppleva och dela glädjen och gemenskapen kring enklare båtracing med likasinnade, där vi vill komma ut på sjön under tävlingslika former.

Varför tävla med äldre båtar? Jo, dels är de kult, de har alla en berättelse med sig, hur de kom fram, vilka som körde dem, när man såg dem tidigare tävla och kanske också hur framgångsrika de var. Dessutom går de här båtarna ”lagom” fort. I våra tävlingar får vi inte köra över 60 knop. Det är fort, men inte farligt fort. Det är en tillräcklig, och tillåten, fart både för yngre och för äldre besättningar. Det gör det enklare att köra racing ”inom familjen”, med son, dotter, hustru, sambo eller bror/syster. Äldre båtar kostar inte heller en förmögenhet.

Äldre båtar är också enklare byggda och ihopbyggda. De är enklare att göra i ordning. Man kan göra saker och ting själv och finna glädjen i att få saker och ting att fungera. För de som gillar att mecka motorer, så använder man här motorer som fortfarande går att mecka själv med.

Classic har egna event och deltar i alla ordinarie offhore tävlingar i Sverige. Våra event är främst:

  • Allt för Sjön, Älvsjö. Båtmässan i Stockholm där vi startar upp säsongen med egen monter.
  • Classic Offshore Summer Meet. Vår träff i Herräng, där vi träffas, visar upp, beundrar varandras båtar, eskaderkörning till Väddö kanal och kring Herräng samt grillmiddag på kvällen.
  • Höstträff, Östhammar

Innan säsongen ska båten mätas in/registreras. Du gör det själv genom att fylla in en blankett som du sedan skickar till SVERA. Blanketten finner Du på SVERA Hemsida under fliken ”Blanketter & Policies”. På blanketten anger du fakta kring båt och motor. SVERA tilldelar då ekipaget ”Ålderspoäng”. Båt och motor tilldelas poäng var för sig, man får fler poäng ju äldre de är. På själva tävlingen uppger man själv den fart som man tror att man kan hålla från start till mål. Det är idealfartsracing vi kör och får placering för beroende på hur duktiga vi är att nå idealfarten i förhållande till alla andra classic offshoreförare på banan. Ålders poäng och den poäng vi får för vår placering i idealfartsracet summeras. Den totala resultatlistan presenteras och medaljörerna hyllas. På årsbasis tävlar vi dessutom om två cuper dit vi summerar alla årets erhållna poäng. Classic cup där alla ekipage är med. Det finns också en Idealfarts cup, kallad ”KNOP Cupen”, där räknar vi bara poäng för placeringarna i Idealfartsdelen. Det innebär att du här tävlar och konkurrera med alla som kör i Classic, helt oavsett om din båt är ny eller gammal.

Classic passar alla gammal som ung, nybörjare eller veteran och det finns gott om båtar och motorer att köpa till rimliga pengar. Vi har höga säkerhetskrav på oss då man inte ska glömma bort att vi åker relativt fort på sjön.   

 

Nyfiken kring mer om Classic Offshore så finner Du det på vår facebook sida ”Classic Offshore”. Här finns både en del fakta, allmän information samt råd och tips från classic åkare. Här kan Du själv också ställa dina frågor så svarar och guidar säkert någon av våra mer erfarna åkare dig.

Kontakta gärna någon som kör Classic, de är pigga på att finna och hjälpa nya kamrater som är intresserade av offshore racing på ett lite enklare, säkrare och billigare sätt.

Klasscoach Per Benson kan du nå via This is a mailto link eller 070-641 86 21.


Vi ses vid och på sjön!

 

Nedan en länk till vårt reglemente och vårt besiktningsprotokoll.

Reglemente och besiktningsprotokoll Classic Offshore

 

 

Uppdaterad: 16 JUL 2018 10:29 Skribent: Jamie Spörndli

 

 

TFFIR_pratbubbla_RGB.png

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link