Hoppa till sidans innehåll

Idrottslyftet


Idrottslyftet är en satsning från regeringen på idrottens barn- och ungdomsverksamhet. Allt arbete ska utgå från ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv och genomsyras av riktlinjerna från Idrotten Vill. Genom Idrottslyftet ska vi utveckla verksamheten för barn och unga i åldern 7-25 år.

Idrottslyftet 2017 - 2019

Idrottslyftets övergripande syfte är:

"Att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7 - 25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten".

Samtliga specialidrottsförbund och distrikt har utifrån detta skapat en utvecklingsplan som beskriver vilka insatser de tillsammans med sina föreningar ska genomföra för att idrottsrörelsen ska utvecklas i denna riktning. De specifika sökmöjligheter ert förbund erbjuder er förening beskrivs nedan.

Vill ni ha övergripande information om Idrottslyftet hänvisar vi till Riksidrottsförbundets hemsida.

 


Idrottslyftet 2019

 

Under 2019 har vi en löpande ansökningsperiod. Bidrag kan sökas mellan 23 januari- 31 december. Medel betalas ut efter att återrapporten är inskickad. Vid särskild överenskommelse kan medlet betalas ut i förtid.

Inriktningar under 2019

Svenska Racerbåtförbundet har även under 2019 valt att prioritera utbildning, ungdomsinflytande och regelbunden aktivitet i föreningarna. Nytt för 2019 är bidrag till att få fram permanenta träningsplatser.

UTBILDNING: föreningarna kan söka pengar för utbildningar arrangerade av Svenska Racerbåtförbundet eller av annan organisation inom Svensk Idrott, exempelvis SISU Idrottsutbildarna samt annan idrottsspecifik utbildning.

UNGDOMSINFLYTANDE: ett uppmanande att engagera era barn och ungdomar i föreningarna. Utbilda dem, låt dem vara en del i de styrande rummen eller skapa en ungdomskommitté. Uppmuntra till att bli funktionär, som är en mycket viktig del av vår sport!

REGELBUNDEN AKTIVITET: detta utvecklingsområde är ganska brett och rymmer många olika delar, vi ser gärna projekt som ligger utanför säsong rent tidsmässigt såsom utbildning i mek, navigation plastning mm. Vi ser gärna projekt som stärker sammanhållningen i föreningen eller aktivitet som verkar för skadeförebyggande, kanske träningstillfällen med tränare. Framförallt beviljas projekt som är återkommande, det vill säga flera tillfällen under en längre period.

PERMANENTA TRÄNINGSPLATSER: att få fram permanenta träningsplatser kan hjälpa sporten att växa! Det skapar gemenskap. De tävlande kan sporra varandra. Med fasta träningsplatser och tider kan sporten lättare visas upp för nya intresserade tävlande, funktionärer, sponsorer och arrangörer! Låt din förening söka bidrag för att iordningställa en permanent träningsplats!

Det är också möjligt att söka pengar för fria projekt inom de fyra ovanstående inriktningarna. Är ni osäkra på om era projekt beviljas? Ta kontakt med kansliet.

 

Hur går jag tillväga och vad finns det för krav?

  • föreningen måste ha ett eget bankgironummer.

  • föreningen ska ha betalat årsavgiften till Svenska Racerbåtförbundet och ej inneha andra skulder till förbundet.

  • varje aktivitet som genomförts med stöd av Idrottslyftet måste redovisas i föreningens verksamhetsberättelse.

  • bidraget måste sökas innan aktiviteten genomförs (undantag för utbildningar).

  • föreningen kan inte söka bidrag om det finns tidigare Idrottslyftsprojekt som inte är återrapporterade.


Idrottslyftet ska inte vara en egen verksamhet vid sidan av ordinarie verksamhet utan det är ett medel för att utveckla verksamheten för barn och unga i föreningen.

Ansökan skall skickas in genom Idrottslyftsapplikationen på föreningen IdrottOnline-sida. Här hittar ni en manual om hur ni går tillväga.

Observera att de som kan skicka in ansökan om Idrottslyftsmedel måste ha rollen som ordförande, kassör eller idrottslyftsansvarig i IdrottOnline. Personer med andra roller kan spara ansökan i systemet och sedan be någon av ovanstående att skicka in ansökan.

Medel som beviljats under 2019 ska redovisas så snart det är möjligt, dock senast den 31 januari 2020. Redovisning ska ske via applikationen Idrottsmedel på IdrottOnline.

 

Har ni några frågor går det bra att kontakta kansliet.

Uppdaterad: 23 JAN 2018 14:38 Skribent: Jamie Spörndli
Epost: This is a mailto link

 

 

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996546, 7842479
E-post: This is a mailto link