Hoppa till sidans innehåll

Saltsjöloppet 2017

2017-09-05 07:50
I helgen avgjordes säsongens sista SM-deltävling i båtsportens offshoreklasser.
  • Uppdaterad: 2018-03-08 11:07

Vädret var fint med bara svag vind och lagom med sol. Perfekta förhållanden för en tävling, vilket visade genom en ny rekordnotering för totalsnabbaste båt. Marcus Johnson från Finland körde hela 85,7 knop (157,7 km/h) i medelfart på den 67,5 sjömil långa banan. Av de 47 startande var det bara tre som bröt och det med motorfel. Banan var inte hemlig i år som den brukar vara, men trots det var det ett par båtar som körde fel och därmed blev diskade. Mycket förargligt för de drabbade förstås, men alla måste åka hela banan.

I Offshore 3X blev det en ny seger för William Söderlind och Marcus Grönwall. Sju segrar på sju starter i år gav förstås EM-guld. Två i RM blev flitigt tävlande Krister Gahmberg med Monica Lindholm som navigatör. De kom först på fjärde plats i Dyvik, men flitigt deltagande premieras. Bronset gick till Håkan Söderman som bara kört fyra tävlingar i år, med den helt nya båttypen HydroStep.

I ungdomsklassen V-60 var Lina Thorén och Celine Corneman i praktiken redan klara mästare, men de körde ändå och de blev tvåa idag. SM-guldet till ett tjejekipage, visst har det hänt förr men det är inte så vanligt.

Tungviktsklassen är katamaranerna i Offshore 3C. Här var det besök från Finland genom Marcus Johnson, men han får inte tävla om SM. Guldet gick till Fredrik Groth Fyrö från Åkersberga. Han var i praktiken klar mästare redan i förväg, det gällde bara att han kom i mål. SM-silver skulle det bli för Conny Hertz , bara han kom i mål. Så blev det nu inte utan motorn gav upp och utan poäng idag gick i stället silvret till Sebastian Groth från Åkersberga.

Skribent: Björn Langbeck

 

 

 

Postadress:
Svenska Racerbåtförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 65 45, Bankgiro 784-2479
E-post: This is a mailto link